“Szerelmes zeneszerzők” - Milyenek is voltak Ők igazából? …és ami mögöttük van!, Nagyvárad, Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ, Sunday, 26. June 2016

Élettörténetek, szokások, érzelmek…szerelmek.

Egy újabb zenei esemény résztvevője lehet mindenki a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ (légkondicionált!) Múzeumtermében, június 26-án, délután 6 órától.
“Szerelmes zeneszezők” címmel fogok egy interaktív zongoradélutánt tartani (együtt tölteni mindenkivel), ahol felvetek több kérdést. Zenével, valamint a hangszeremet „elhagyva” fogok beszélni a szellemi, és a materializálódott világ szerintem tapinthatóan érdekes kapcsolódásáról.
Aki már volt valamelyik interaktív önálló zongoradélutánomon (mint amilyen a „Szereti Ön Chopint?”, „Szereti Ön Strausst?” is voltak) azok már sejthetik, hogy mire számíthatnak.

Felvetek most egy újabb gondolatot: mennyire ismerjük a zeneszerzők emberi oldalát? Azt tudjuk, hogy a zene az adott zeneszerző legbelső karikatúrája. A zenéje által ismerjük meg természetét, személyiségét. Olykor önmagunkat is megtaláljuk mindenben, amit képviseltek, éreztek. Ami közös bennük, hogy hasonlóan keveredik testükben az érzelem, és az értelem – viszont sokszor a mindennapjaikban biza „ kontrában” élnek/élünk önmagukkal/önmagunkkal.
Feltettük valaha is a kérdést magunkban, hogy hogyan élték meg ők a mindennapjaik azon részét, amiről oly keveset tudunk?
A mesterek oldalának “hétköznapi” érzéseit?
Tudjuk, hogy talpig úriemberek voltak mindannyian - szakmailag vitathatatlan zsenik, emberileg törékeny, érzelmekkel teli emberek. A “szakmai” tevékenységük nyomai megmaradtak vaskos történelemkönyvekben. Az érem egyik oldalát mindneki ismeri. Nade...két oldala van egy érmének – és az éléről sem szabad megfeletkezni.
A zenetörténelem misztifikálta a szakmai oldalukat, ami meg is illeti őket - de az embernek van egy belső, törékeny oldala is, ami ezt az oldalt „táplálja”.
Mindenkiben volt/van egy kettőség.
Akárcsak mi is, ők is nyakig voltak a teendőikkel. A zenében páratlan érzékkel megszervezett hangjaikkal fejezték ki mindazt, amit lényegesnek gondoltak a világról és természetesen benne az emberről magáról. De ugye azt mindenki tudja, hogy ezek a zeneszerzők ugyanolyan emberek voltak a maguk idejében mint mi. Csupán szemléletük, hivatásuk ***** őket mássá – ami viszont egy nagyon fontos eltérőpont hozzánk képest. Szeretném elmesélni, és előadni mindazt mindenkinek, ami emberi lényünket jellemzi. Bemutatom őket zenében, és szóban is. A jó oldalunk határtalan színességét, szerelmes oldalukat.
Abból indulunk majd ki, hogy elsősorban emberek voltak.
Rengeteg érdekességet is megosztok majd. Különböző reális élethelyzeteket mesélek el, amik visszatükrőződnek a zenéjükben is. Egy érdekes lelki utazásra hívok mindenkit, ahol jobban megismerhetjük őket. És kikről is lesz most szó szóban és zenében? Hát íme: Liszt Ferenc, Chopin, Beethoven, Schubert, Scarlatti, Vieira, és Enescu. Milyenek is voltak Ők igazából?, és minden …ami mögöttük van.

Remélem, hogy érdekesen hangzik ez a felvetés -és sokan tisztelnek majd meg jelenlétükkel.
Mindenkit sok szeretettel várok majd, ahova akár hozzák el ismerőseiket is, és töltsünk el együtt 70-75 percet egy "frissítő" közegben.

Sunday, 26. June 2016, Nagyvárad, Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ, “Szerelmes zeneszerzők” - Milyenek is voltak Ők igazából? …és ami mögöttük van!

Find more interesting events
Get event recommendations based on your Facebook taste. Get it now!Show me the suitable events for meNot now