Arhivi alternativnog filma i 'vreme kinoklubova', Zagreb, Saturday, 08. October 2016

Pozivamo vas na razgovor i projekcije jugoslavenskog amaterskog/ alternativnog/ neprofesijskog/ eksperimentalnog filma.

18:00 — 19:00
Razgovor o arhivima alternativnog filma:
Miodrag Milošević, Diana Nenadić, Ivan Ramljak, dr. sc. Nikica Gilić, Vedran Šuvar

19:30 — 20:45
Projekcija filmova iz arhive HFS-a, AFC-a, Slovenske kinoteke i Hrvatskog filmskog arhiva

+ program je obrazovnog karaktera i ulaz se ne naplaćuje

*******************************************************************************
"Iskustvo na spašavanju neprofesionalnih (amaterskih) filmova na substandardnim formatima pokazuju (sic) da su godinama sasvim neopravdano tehničari, a posebice povjesničari filma u potpunosti zapostavljali te na neadekvatan način vrednovali neprofesionalni film. Pojedine su kinoteke i filmski arhivi postavljali oštre brane pred neprofesionalni film, jer po njima zadaća je kinoteka i filmskih arhiva briga o profesionalnom filmu" zapisao je još 1993. godine Mato Kukuljica, hrvatski filmski arhivist i dugogodišnji pročelnik Hrvatske kinoteke odnosno filmskog odjela Hrvatskog državnog arhiva. Imajući u vidu činjenicu da je filmska vrpca do početka 1980-ih godina u domaćoj sredini bila dominantan medij eksperimentalnog filma, koji je uglavnom nastajao u spomenutim "neprofesionalnim" uvjetima —razdoblje između 1962. i 1976. u Kinoklubu Zagreb čak se i zove razdoblje "Filmske vrpce" — za sve se povjesničare i istraživače (eksperimentalnog) filma postavlja pitanje njegove zaštite i restauracije. Filmska je vrpca izuzetno osjetljivo tkivo, i proučavanje filma bilo bi nemoguće bez adekvatnog sustava njegove pohrane i restauracije, u okviru kojih su arhivski rad, kuriranje i filmsko programiranje nerazdruživi aspekti održavanja pojedine filmske zbirke i posljedične kanonizacije filmskih djela.

No koje su institucije zadužene za pohranu i restauraciju alternativnog/eksperimentalnog filma, i pripada li on muzejima, kinoklubovima ili kinotekama? Kakva je suradnja među kinotekama i arhivima eksperimentalnih filmova zemalja bivše Jugoslavije i na koje se načine ona realizira? Kakva je danas uloga kinoklubova u životu građana, pogotovo imajući u vidu njihovu nekadašnju obrazovnu funkciju, i u kojoj su oni vezi s regionalnim kinotekama? Što se dogodilo s amaterskom, neprofesijskom, alternativnom i eksperimentalnom filmskom baštinom regije, i gdje je ona danas pohranjena? Na koje se načine i gdje mogu pregledavati alternativni filmovi regije, tko je zadužen za njihovu restauraciju i na koji se način ona razlikuje od restauracije dugometražnog igranog filma?

Zadnji istraživački seminar posvećen jugoslavenskom alternativnom i eksperimentalnom filmu u središte stavlja javni razgovor o arhiviranju i evaluaciji alternativnog filma, temeljen na osobnim, praktičnim i teorijskim iskustvima filmskih istraživača/ica, kustosa/ica i povjesničara/ki. Odgovore, svoja promišljanja ali i nova pitanja potaknuta praksama skrbi i proučavanja eksperimentalne filmske baštine ponudit će Miodrag Milošević, Diana Nenadić, Ivan Ramljak, dr. sc. Nikica Gilić i Vedran Šuvar. Razgovor moderira Petra Belc.

*******************************************************************************

Miodrag Milošević dugogodišnji je ravnatelj beogradskog Akademskog filmskog centra u sklopu kojega je uspostavljen jedan od najcjelovitijih arhiva alternativnog filma u regiji, urednik festivala eksperimentalnog filma Alternative Film/Video, avangardnih filmskih programa Doma kulture Studentski grad čiji je ravnatelj bio od 2005. godine, a u svojoj filmografiji kao redatelj i direktor fotografije broji više desetaka eksperimentalnih, dokumentarnih i dugometražnih igranih filmova.

Diana Nenadić hrvatska je politologinja, filmologinja i filmska kritičarka, predsjednica Hrvatskog društva filmskih kritičara, predsjednica Vijeća Dana hrvatskog filma, članica uredništva Hrvatskog filmskog ljetopisa i urednica Naklade Hrvatskog filmskog saveza, među čijim se izdanjima nalaze monografije i DVD izdanja posvećena hrvatskom nezavisnom i eksperimentalnom filmu.

Ivan Ramljak filmski je kritičar, redatelj, kustos i urednik programa Kratkog utorka, filmskog programa Hrvatskog filmskog saveza smještenog u kinu Tuškanac, u sklopu kojega je zagrebačka publika u proteklih nekoliko godina imala prilike vidjeti neke od najznačajnijih filmova iz baštine jugoslavenskog alternativnog, amaterskog i eksperimentalnog filma.

Vedran Šuvar predsjednik je Kinokluba Zagreb, producent niza eksperimentalnih filmova, autor Manifesta amaterskog filma, i programski selektor Runde kratkog, jednog dijela filmskog programa Kratkih slika zagrebačkog MM centra, čija je posebna pažnja usmjerena ka recentnoj i povijesnoj baštini kratkometražnog hrvatskog filma.

Nikica Gilić, dr. sc., izvanredni je profesor na Katedri za filmologiju pri Odsjeku za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta, gdje predaje kolegije iz teorije i povijesti filma. Glavni je urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa, član savjeta časopisa Ubiq i Autsajderski fragmenti te član Vijeća Animafesta i Vijeća Hrvatskog društva filmskih kritičara. Bio je umjetnički savjetnik za dokumentarni film pri HAVC-u i član žirija više filmskih festivala i revija, a od 2015. djeluje kao istraživač na Doktorskoj školi za Istočnu i Jugoistočnu Europu Sveučilišta u Regensburgu i Sveučilišta Ludwig-Maximilans u Münchenu.


**************

Program je nastao kroz istraživanje jugoslavenskog eksperimentalnog filma u okviru poslijediplomskog studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Realizira se uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, i u suradnji s umjetničkom galerijom Greta.

Hvala Hrvatskom filmskom savezu, Kinoklubu Zagreb, Hrvatskom filmskom arhivu, Slovenskoj kinoteci i Akademskom filmskom centru na filmovima ustupljenima za projekciju.

**************


FILMOVI:

19:30 — 20:45
Projekcija filmova

Karpo Aćimović Godina: Anno Passato (1966) 5'
Hrvoje Turković: Zastajkivanje (1967) 2'30''
Goran Švob: Početak vremena (1965) 27'
Nikola Đurić: Seoski put (1972) 4'30''
Ivan Martinac: Armagedon ili Kraj (1964) 10'
Miodrag Milošević: Poslednji tango u Parizu (1983) 6'
Bojan Jovanović: Otkucaji tempiranog vremena (1988) 12'

Saturday, 08. October 2016, Zagreb, Arhivi alternativnog filma i 'vreme kinoklubova'

Video Age

Video Age

Sunday 07. March 2021
Eatonia Centennial

Eatonia Centennial

Friday 30. July 2021
NATEWANTSTOBATTLE
Friday 26. March 2021
TV GIRL
Friday 21. May 2021
THE GARDEN
Thursday 03. June 2021
Front 242
Tuesday 23. March 2021
Flotsam And Jetsam
Friday 30. April 2021
Devastation On The Nation Tour
Friday 12. March 2021
Find more interesting events
Get event recommendations based on your Facebook taste. Get it now!Show me the suitable events for meNot now